Renovatie, nieuwbouw, nieuwe of oude woning, oppervlakte, gewoontes van de bewoners: bij de keuze van uw verwarming moet u met tal van criteria rekening houden. Door de vele beschikbare oplossingen wordt beslissen nog moeilijker. Ontdek de verschillende mogelijkheden.

Centrale of elektrische verwarming?

Eerst moet u kiezen tussen deze twee opties. De eerste werkt met een ketel die water verwarmt. Dat water stroomt door het distributienet tot in de radiatoren of de vloerverwarming waarmee u de verschillende ruimten in uw huis verwarmt. Elektrische verwarming werkt uitsluitend met onafhankelijke radiatoren die volledig autonoom functioneren. In nogal wat situaties kan elektrische verwarming een gemakkelijkere oplossing zijn. In feite is elektrische verwarming geschikt voor elk type project, zowel renovatie als nieuwbouw, wat niet het geval is bij een gecentraliseerd systeem.

De verschillende soorten verwarmingsketels

Specialisten zullen u de oplossing voorstellen die volgens hen het best aansluit bij uw behoeften. Voor centrale verwarming hebt u keuze uit verschillende soorten verwarmingsketels.

Stookolieketel

Vandaag zal geen enkele verwarmingstechnicus u nog een stookolieketel aanraden. Stookolieketels komen nog vaak voor in oude huizen, maar zijn:

  • Zeer energieverslindend
  • Zeer vervuilend
  • Zeer hinderlijk

Een eenvoudige installatie en gebruiksgemak moeten de keuzecriteria zijn voor uw toestellen. U wilt wellicht liever niet investeren in een toestel waarbij u voortdurend moet anticiperen op de levering van brandstof die u moet opslaan. Wat uw situatie ook is, deze verwarmingsmethode kiest u beter niet.

Gasketel

Op het vlak van gasketels is er heel wat vooruitgang geboekt. Wilt u besparen en uw ecologische voetafdruk verkleinen, dan investeert u beter in een condensatieketel. Deze oplossing komt in aanmerking voor nieuwbouw, waarbij er geen beperkingen zijn. In renovaties daarentegen is ze vaak moeilijker te installeren. Als uw huis niet is uitgerust met centrale verwarming, dan zijn er grote werkzaamheden nodig om het distributiecircuit aan te leggen en de radiatoren te installeren. Daardoor kan het prijskaartje van uw project flink oplopen. Vraag advies aan een vakman om de optie te vinden die het best aansluit bij uw behoeften.

Houtkachel

Verwarmingsketels op brandhout zijn interessant omdat ze gebruikmaken van hernieuwbare energie. U moet echter zorgvuldig te werk gaan bij de keuze van uw brandstof om te vermijden dat er fijn stof in de atmosfeer terechtkomt. Bovendien moet dit type verwarming overeenstemmen met uw manier van leven. De verwarmingsketel neemt heel veel plaats in, u moet dus over een afzonderlijke ruimte beschikken. Het is ook nodig om de ketel manueel te vullen met houtblokken. Als u vaak afwezig bent of een systeem zoekt zonder extra inspanningen, is dit wellicht niet de ideale oplossing.

Warmtepompen

Warmtepompen kunnen interessant lijken omdat ze gebruikmaken van hernieuwbare energie om uw huis te verwarmen. Meestal zijn ze verbonden met hydraulische vloerverwarming, wat heel complex is om te installeren. Deze oplossing is dus niet echt geschikt bij renovatiewerken. Bovendien verschillen de prestaties van deze toestellen naargelang het gekozen model en, voor sommige, naargelang de regio waar ze worden geïnstalleerd. In bepaalde gevallen is bijverwarmen noodzakelijk.

De verschillende soorten elektrische radiatoren

Wilt u investeren in toestellen die een oplossing bieden voor alle architecturale beperkingen, exact voldoen aan uw behoeften en heel eenvoudig zijn qua installatie en gebruik? Kies dan voor elektrische radiatoren. Maar neem de tijd om het model te kiezen dat precies aansluit bij uw verwachtingen.

Convector

Wilt u de temperatuur in een werkruimte of gastenkamer op bepaalde momenten kunnen verhogen? Dan is een elektrische convector precies wat u zoekt. Merk wel op dat convectoren veel energie verbruiken en enkel geschikt zijn als bijverwarming. Voor een regelmatig gebruik kiest u beter een ander model.

Accumulatieverwarming

Net als stookolieketels wordt dit type toestel niet meer geïnstalleerd of aangeraden. Het was een zuinig toestel, maar vandaag is de accumulatieradiator voorbijgestreefd door modernere en praktischere technologieën.

Infraroodverwarming of stralingsradiator

Bent u een loft aan het renoveren en wilt u een performante verwarmingsoplossing? Infraroodverwarming is perfect geschikt om grote, weinig bemeubelde ruimten te verwarmen. Deze radiator is minder geschikt voor andere situaties en wordt al snel energieverslindend.

Inertieradiator

Dit is de zuinigste elektrische radiator. Hij is innoverend en maakt gebruik van een exclusieve technologie die comfort koppelt aan een zuinig verbruik. De inertieradiator (of keramische verwarming) is geschikt voor alle situaties, als hoofd- of bijverwarming. Dankzij het bijbehorende regel- en programmeersysteem kunt u uw woning perfect volgens uw behoeften verwarmen. Meer weten? Vraag dan een gratis brochure over de elektrische verwarming van Aterno.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Alle spullen