Tegenwoordig hebt u heel wat opties om uw huis te verwarmen. U kiest zelf uw energie en welke oplossing het beste aansluit bij uw wensen op het gebied van comfort en zuinigheid. Ontdek de belangrijkste verschillen tussen verwarmingssystemen op elektriciteit, gas en stookolie.

Elektrische verwarming

Wat is elektrische verwarming?

Onder de noemer ‘elektrische verwarming’ vallen alle installaties die elektriciteit omzetten in warmte. Er bestaan diverse soorten radiatoren, die gebruikmaken van verschillende technologieën: u hoeft ze enkel aan te sluiten en ze werken. Met elektriciteit hebt u nooit problemen met de bevoorrading of opslag van brandstof. Het volstaat om aangesloten te zijn op het stroomnet. Raadpleeg de vergelijkers van elektriciteitsleveranciers om het juiste abonnement te vinden voor uw behoeften.

Voordelen elektrische verwarming

  • Installatie: Het installeren van een elektrisch verwarmingssysteem is heel eenvoudig. U controleert eerst of uw elektrische installatie voldoet aan de normen en bevestigt vervolgens gewoon alle radiatoren aan de muur. Schakel een professional in om er zeker van te zijn dat alles veilig gebeurt.
  • Volledig moduleerbaar: Het materiaal van dit systeem is volledig aanpasbaar. Wilt u graag eerst uw oude apparatuur vervangen in uw woonkamer en keuken? Geen probleem, alle apparaten staan volledig los van elkaar en werken autonoom. U breidt het systeem uit in uw eigen tempo en houdt zo uw budget onder controle.
  • Geen onderhoudskosten: Investeert u graag in een systeem waarbij u gegarandeerd op twee oren slaapt? Met elektrische verwarming hoeft u geen enkel onderhoud in te plannen.

Waarom elektrische verwarming van Aterno?

Een elektrisch systeem staat garant voor uitstekende prestaties en een aanzienlijke energiebesparing, als u tenminste voor de juiste apparaten kiest. De modellen van de nieuwe generatie maken gebruik van ultrageavanceerde technologie, die zorgt voor optimaal comfort in alle kamers van uw huis. Dat geldt niet voor alle elektrische radiatoren. De oude modellen, die simpelweg op convectie gebaseerd zijn, halen dat comfort niet. Het zijn echte energievreters en hun regelsysteem is rudimentair: het is onmogelijk om de temperatuur per kamer nauwkeurig in te stellen. Informeer dus goed naar alle eigenschappen van het systeem dat u interessant lijkt voordat u een definitieve keuze maakt.

Prijs elektrische verwarming

De prijs van een elektrische radiator hangt van veel factoren af. Om optimaal te presteren moeten het vermogen en de afmetingen afgestemd zijn op uw behoeften en de indeling van de ruimte. Alleen een ervaren professional kan bepalen welke apparatuur aan uw verwachtingen zal voldoen. Maak vandaag nog een afspraak en profiteer van een gratis persoonlijke analyse en een offerte op maat.

Verwarming op gas

Kenmerken verwarming op gas

Verwarming op gas bestaat uit verschillende elementen:

  • Een verwarmingsketel die werkt door verbranding. Deze ketel verbrandt gas om water te verwarmen.
  • Een circuit van leidingen waar heet water doorheen loopt.
  • Warmteafgifte-elementen, zoals waterradiatoren of hydraulische vloerverwarming, die de warmte verspreiden in de verschillende ruimten van het huis.

Voordelen verwarming op gas

Lange tijd vonden particulieren dat verwarming op gas het beste comfort bood, omdat het een zachte, constante en homogene hitte verspreidt. Tegenwoordig creëert u echter gemakkelijk hetzelfde gevoel met de elektrische toestellen van de nieuwste generatie.

Nadelen verwarming op gas

  • Installatie: Het is belangrijk om uw installatie correct te dimensioneren, zodat het vermogen voldoende groot is om uw hele woning te verwarmen. Voor het aanleggen van het leidingsysteem moet u een professionele loodgieter inschakelen, die wel enkele dagen werk kan hebben. Als u niet bent aangesloten op het aardgasnet, kan verwarming op gas ook op stadsgas of propaan. In dat geval hebt u een tank nodig om de brandstof op te slaan.
  • Extra kosten en vervuilende energie: Door verwarming op gas te kiezen bent u afhankelijk van vervuilende fossiele energie. Dit systeem vereist bovendien jaarlijks onderhoud door een professional, een extra kostprijs die u moet incalculeren in de oorspronkelijke prijs van uw verwarmingsinstallatie.

Verwarming op stookolie

Werking van de stookolieketel

Dit systeem werkt op dezelfde manier als verwarming op gas, alleen wordt in de verwarmingsketel stookolie verbrand om het water te verwarmen. U moet over voldoende ruimte beschikken om een opslagtank voor stookolie te installeren en steeds anticiperen op het koude seizoen door genoeg brandstof te laten leveren voor de winter.

Nadelen stookolieketel

Bent u milieuvriendelijk ingesteld? Bedenk dan dat dit het meest vervuilende systeem is. In nieuwbouwwoningen wordt het niet langer geïnstalleerd, en particulieren met een verouderde stookolieketel worden nadrukkelijk aangemoedigd om die te vervangen door een efficiënter en milieuvriendelijker systeem. Kortom, verwarmen op stookolie wordt steeds minder aantrekkelijk: de installatie is een arbeidsintensieve klus, u moet steeds opnieuw het juiste moment inplannen voor de levering van brandstof, de stookolieprijs schommelt erg als gevolg van aardolie-indexering én de ketel moet verplicht elk jaar een onderhoud krijgen.

Welk type verwarming moet u kiezen?

Als u vandaag tussen verschillende systemen moet kiezen, neem dan de tijd om de juiste vragen te stellen. Wilt u genieten van een snel uitvoerbare en energiezuinige oplossing met uitstekende prestaties, waarmee u voor vele jaren gegarandeerd gerust bent? Twijfel dan niet en kies voor de nieuwste generatie elektrische verwarming.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Tous les articles