Veel mensen verlaten hun woning zonder te denken aan de energie die ze in die periode makkelijk kunnen besparen. Vakantie met het gezin, een weekendje met vrienden of een zakenreis: redenen genoeg om uw woning gedurende enkele dagen te verlaten. Wist u dat u dan uw elektriciteitsverbruik makkelijk kunt verlagen, dankzij enkele tips die maar een paar minuten in beslag nemen?

Maak de juiste keuze voor uw verwarming

Wanneer u beslist om het verwarmingssysteem in uw woning te veranderen, hebt u een waaier aan mogelijkheden. Er bestaan verschillende oplossingen, en om de juiste keuze te maken vraagt u best het advies van een vakman. Hij zal uw energiebehoeften analyseren en u zo goed mogelijk adviseren. Als uw verwarming afgestemd is op uw woning en uw persoonlijke behoeften, is het heel eenvoudig om uw elektriciteitsfactuur te verlagen. Wilt u een mooie besparing doen op uw facturen? Kies dan een energiezuinig toestel met een goed regelsysteem en een vermogen op maat van de te verwarmen ruimte, maar ook van uw manier van leven.

Moet u uw verwarming uitzetten?

Dat is iets wat u zich vóór elk vertrek moet afvragen. Daarvoor moet u gewoon weten wanneer u precies afwezig zult zijn. Bent u van plan om in de winter te vertrekken? Schakel dan uw verwarmingsketel in de vakantie niet helemaal uit. Laat hem op een minimum draaien, zodat uw leidingen niet bevriezen. In de lente daarentegen kunt u hem gerust uitzetten. U zult merken dat uw verwarmingsverbruik duidelijk omlaag gaat. Het is niet nodig om uw woning op hoge temperatuur te verwarmen als u er niet bent.

Welke temperatuur bij afwezigheid?

Wist u dit al? Door uw verwarming met één graad te verlagen vermindert u uw energieverbruik met 7%. Dat betekent ook dat als u de temperatuur één graad verhoogt, uw verbruik stijgt met 7%!

Als u een slimme elektrische radiator hebt, hoeft u niet veel te doen. Hebt u een ander type radiator? Geen paniek, het blijft even eenvoudig. Tijdens uw afwezigheid mag uw woning een temperatuur hebben tussen 8 en 12°, wat aanvaardbaar is voor een onbewoond interieur. Zo wordt uw woning onderhouden en doet u mooie besparingen. Bovendien is het op die manier heel gemakkelijk om de verwarming weer op te starten als die temperatuur tijdens uw afwezigheid werd aangehouden.

Uw woning goed uitrusten

De verschillende ruimtes van het woning hebben niet allemaal dezelfde behoeften. Daarom moet u uw radiator eraan aanpassen. Door de warmte aan te passen aan het gebruik van uw ruimtes, kunt u:

  • heel wat energie besparen;
  • uw energieverbruik onder controle houden;
  • een gepersonaliseerd optimaal comfort behouden;
  • uw woning op gepaste manier onderhouden.

Uw woning goed afsluiten

Let er bij uw vertrek op dat alle luiken, zonneweringen, gordijnen en vensters goed dicht zijn. Zo kan de warmte niet ontsnappen en blijft ze in uw woning. Het zou jammer zijn als u al onze tips toepast om dan de warmte naar buiten te zien vliegen, nietwaar?

Moeten alle stekkers uit?

Tijdens uw afwezigheid kunnen sommige elektronische toestellen die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, onnodig energie verbruiken, ook al staan ze in waakstand. U hebt al het nodige gedaan om te besparen op de verwarming van uw woning. Waarom zou u dat dan ook niet doen voor uw toestellen? Vaak is er in de keuken een mixer, een keukenrobot, een koffieautomaat, een broodrooster enz. In de woonkamer staat een televisie, een lamp, een spelconsole enz. Die elektronische toestellen zijn niet alleen heel energieverslindend, ze kunnen ook enorm veel energie verbruiken zonder dat u het beseft!

Om uw elektriciteitsfactuur naar beneden te krijgen, is het belangrijk om alle stekkers uit te trekken voor u vertrekt. Zo daalt uw factuur en staat u niet voor onaangename verrassingen bij uw terugkeer!

Denk aan uw terugkeer

Naargelang uw persoonlijke behoeften houdt u van een goed verwarmde woning. En om het bij uw terugkeer niet te koud te hebben, is het beter om uw verwarming enkele uren voor uw aankomst aan te zetten. Zo komt uw woning gemakkelijk weer op temperatuur en geniet u onmiddellijk van het nodige comfort. Het heeft geen zin om uw elektrische radiator op volle kracht te zetten om uw woning weer op temperatuur te krijgen, dat is niet efficiënter. Op die manier loopt ook uw factuur snel op. Het is beter om de temperatuur beetje bij beetje te verhogen. Zo stijgt ze geleidelijk aan, zonder grote impact op uw factuur!

Er zijn tal van oplossingen om uw verwarming enkele uren voor uw aankomst te activeren. Een app op uw smartphone of gewoon een stopcontact waarin u een simkaart kunt steken. Eén sms’je en de verwarming start automatisch op! Beschikt u niet over het technologische materiaal om uw verwarming op afstand op te starten? Vraag het dan gewoon aan een vertrouwenspersoon. Het volstaat om vóór uw terugkeer de temperatuur van uw woning beetje bij beetje te verhogen om zonder enige inspanning mooie energiebesparingen te doen.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Alle spullen