Voor het gebruik en de installatie van elektrische toestellen in badkamers zijn specifieke voorzorgsmaatregelen vereist. Renovatiewerken zijn het uitgelezen moment om de elektrische normen voor badkamers uit te pluizen en uw veiligheid te garanderen. Lees hier de regels.

Elektrische veiligheidszones

De elektrische installatie van uw badkamer moet verschillende zones in acht nemen:

Volume 0

Toestellen, stopcontacten of schakelaars zijn strikt verboden in de douche of het bad.

Volume 1

Enkel een spatwaterdichte boiler kan tot 2,25 m boven de douche of het bad worden geïnstalleerd.

Volume 2

Op meer dan 60 cm van de douche of het bad kunt u een stopcontact installeren in uw badkamer. De afstand tussen het stopcontact en de wastafel moet idealiter eveneens 60 cm zijn. Een laag vermogen is voldoende om een scheerapparaat of een haardroger aan te sluiten in de buurt van waterpunten.

Volume 3

In volume 3 kunt u de rest van uw elektrisch materiaal installeren. Zorg er wel voor dat het voldoende beschermd is tegen spatwater.

Doe voor een oude badkamer een beroep op een vakman, zodat de installatie volgens de normen en in optimale veiligheid verloopt.

Elektrische boiler en veiligheid in de badkamer

Als het niet anders kan, kunt u een elektrische boiler installeren in uw badkamer, op voorwaarde dat u enkele aanbevelingen in acht neemt:

  • De boiler moet zich bevinden in volume 1 of 2
  • Het stroomcircuit moet beschermd zijn

Enkel doorstroomboilers en accumulatiemodellen van 230 V zijn toegelaten

Hebt u voldoende plaats in uw garage of uw washok? Kies dan eerder voor een thermodynamische boiler. Deze is zuiniger en ecologischer, werkt uitstekend en overlaadt uw badkamer niet.

Welke elektrische radiator voor uw badkamer?

Kiest u voor elektrische verwarming voor uw badkamer? Investeer dan in een krachtig en betrouwbaar model. Convectoren en blaasradiatoren komen dan wel vaak voor in badkamers, ze zijn erg energieverslindend en verwarmen ongelijkmatig, wat al snel onaangenaam kan worden. Ze kunnen niet nauwkeurig worden ingesteld en er is geen mogelijkheid om te programmeren.

De elektrische handdoekradiator van de laatste generatie daarentegen is ideaal. Hij verwarmt snel en u kunt de omgevingstemperatuur precies instellen. U kunt hem programmeren zodat hij enkel werkt wanneer dat nodig is. Wat de veiligheid betreft, voldoet hij aan de strengste normen en is hij spatwaterbestendig. Het toestel wordt geplaatst door een vakman en brengt comfort en rust in de badkamer. Meer weten? Vraag dan een gratis gids aan.

Voor meer informatie over de elektrische radiator voor de badkamer, raadpleeg ons gespecialiseerde artikel.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Alle spullen