Houtkachels worden beschouwd als een zuinige en ecologische manier van verwarmen en zijn steeds populairder. In werkelijkheid is een houtkachel echter niet de optimale oplossing voor het verwarmen van uw huis. Ontdek de voornaamste nadelen.

Nadelen houtkachel en pelletkachel

Gedoe met bevoorrading

Uw houtkachel heeft houtblokken nodig als brandstof. U moet dus anticiperen op de winter en zorgen dat u voldoende voorraad in huis hebt wanneer het kwik zakt. Op de dag van de levering moet u bovendien beschikbaar zijn om al het hout droog op te slaan. Om van een continu comfort te genieten moet de houtkachel regelmatig bijgevuld worden: u moet voortdurend houtblokken toevoegen om steeds voldoende brandstof in de kachel te hebben. Bij pelletkachels levert dat minder gedoe op, omdat die zijn uitgerust met een zelfvullend systeem.

Veel ruimte vereist

Met een houtkachel hebt u tweemaal heel wat ruimte nodig:

  • De houtkachel zelf neemt veel ruimte in beslag: De open haard bevindt zich meestal in de grootste ruimte van uw woning, maar mag niet vlak tegen een muur staan. Ook is een veiligheidsperimeter rond het toestel nodig.
  • Opslagruimte is essentieel: Houtblokken nemen veel ruimte in beslag. U moet ze opslaan op een speciaal daartoe voorziene plaats, beschermd tegen vocht.

Regelmatig onderhoud van uw kachel

  • Vuil in huis: Door houtblokken aan te slepen verspreidt u onvermijdelijk stof en zaagsel in uw huis. Regelmatig moet u bovendien de aslade leegmaken. Wie een open haard gebruikt, zal meestal ook vaker zijn vloeren moeten schoonmaken.
  • Jaarlijkse onderhoudskosten: Een houtkachel werkt als een schoorsteen en moet verplicht aangesloten worden op een rookgasafvoerkanaal. Dat moet één keer per jaar door een professional worden onderhouden om de goede werking van het systeem én uw veiligheid te garanderen. Dat jaarlijkse onderhoud brengt kosten mee, die u moet verrekenen in de aankoopprijs van uw houtkachel.

Temperatuurverschillen in uw woning

Gebruikers van een houtkachel of pelletkachel merken meestal temperatuurverschillen op in hun woning. Hoe verder u uit de buurt van de houtkachel bent, hoe meer de temperatuur zal schommelen. De warmte wordt niet gelijkmatig verspreid. U kunt eventueel investeren in een ventilatiesysteem voor een betere verdeling van de warmte, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.

Systeem dat bijverwarming vereist

In de meeste gevallen is een houtkachel of een pelletkachel niet voldoende om uw hele woning te verwarmen. Voor een comfortabel leefklimaat moet u dan investeren in extra voorzieningen: een mobiele inertieradiator (of keramische verwarming) is de ideale oplossing.

Een potentieel vervuilende verwarming

In grote steden wordt luchtvervuiling door fijnstof grotendeels veroorzaakt door houtgestookte verwarmingstoestellen. Sommige steden hebben de openhaard zelfs al verboden om vervuiling te beperken. Het is van essentieel belang om de juiste brandstof te kiezen en alleen brandhout te verbranden.

Welke soort verwarming moet u dan kiezen?

Kiest u liever voor een gebruiksvriendelijke oplossing? Ga dan voor een gemakkelijk te installeren systeem, dat eenvoudig in gebruik is en geen onderhoud nodig heeft. De elektrische verwarming van de nieuwste generatie voldoet aan al die criteria. Het is de ideale oplossing voor wie zijn woning met een gerust hart wil verwarmen. Informeer u eerst uitgebreid over alle kenmerken van het systeem voordat u de knoop doorhakt en investeert in een verwarmingsoplossing. Aarzel niet om de hulp in te schakelen van een professional.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Alle spullen