Ruimtes in uw huis

Preventie: brandveilige ruimtes

Brandveilig wonen is meer dan waakzaam zijn en opletten met wat u doet in de meest gebruikte kamers in huis. Brandveiligheid draait ook om het nemen van een aantal praktische maatregelen, zelfs op plekken waar u minder vaak komt!

Praktische maatregelen

  • Schaf brandbestrijdingsmateriaal aan, zoals een brandblusapparaat en een branddeken. Stop deze niet weg in een hoekje in de kelder, maar zet ze op een goed bereikbare plek.
  • Stel uw verlichting op ver weg van brandbare materialen. Vooral halogeenverlichting kan hoge temperaturen ontwikkelen, dus zorg ervoor dat die niet in contact kan komen met bijvoorbeeld uw gordijnen.

Brandtips voor uw garage

  • Bewaar zo weinig mogelijk brandbare chemicaliën in uw garage en als u er toch heeft, berg ze dan goed op in een afgesloten fles. Als er geen dampen kunnen ontsnappen, is er ook geen brandgevaar.
  • Plaats chemicaliën nooit in de buurt van een warmtebron. Dat geldt ook voor de zon: bij goed weer en hoge temperaturen kan een product aan een raam aardig opwarmen.

Brandtips voor uw trappenhal

  • Uw trappenhal is een uitstekende locatie voor de installatie van rookdetectors. Voorzie er een op elke verdieping.
  • Behalve rookdetectors, kan u ook hittemelders plaatsen. Rookdetectors gaan af als ze bepaalde deeltjes in de lucht detecteren (daarom gaat een rookalarm soms af bij stoom), en hittemelders gaan af als de temperatuur in de kamer boven de 60 graden Celcius gaat.
  • Breng een CO-melder aan in de badkamer en in de buurt van de ketel. Elk jaar sterven er in België namelijk nog altijd tientallen mensen door CO-vergiftiging.

Wil u meer weten over het wettelijke aspect van brandveiligheid? Lees dan zeker het artikel over brandveiligheid in een nieuw huis.

Advies van de brandweer

Rookmelders en vluchtplan 
Een brand ontwikkelt zich sneller dan je denkt. In 3 minuten kan een kamer worden omgetoverd in een vuurzee. Om zo snel en veilig mogelijk uit je woning te kunnen vluchten, mogen rookmelders en een vluchtplan niet ontbreken in je woning. Plaats voldoende rookmelders en test maandelijks of ze nog werken. Rookmelders hebben eenmaal geen nut, als ze niet werken wanneer nodig.

Een volgende belangrijke stap bestaat uit het opmaken van een vluchtplan. Maak samen met je gezin afspraken wat te doen als midden in de nacht één van jullie rookmelders afgaat. Wie zorgt voor de kinderen? Waar ligt de huissleutel? Oefen het vluchtplan ook op regelmatige tijdstippen met je kinderen.

Raf Van den Eynde, deskundige brandveiligheid. Brandweer Stad Mechelen