Brandblussers

Preventie: brandblussers

Er bestaan verschillende middelen die u kan kopen om zelf een kleine of beginnende brand te blussen. Kent u ze allemaal? Hier vindt u een duidelijk overzicht.

Poederblussers

Deze blussers zijn geschikt voor veel soorten branden. Het poeder dat uit de verstuiver komt, hecht zich vast aan het voorwerp dat in brand staat en neemt alle zuurstof weg. Aangezien brand een verbinding is met zuurstof, worden zo de vlammen gedoofd. Helaas kan het poeder wel schade aanbrengen, bijvoorbeeld aan elektronische apparatuur.

Schuimblussers

Het schuim van deze blussers doet hetzelfde als het poeder uit de vorige blusser: het dekt het brandende oppervlak af en neemt daardoor de zuurstof weg. Deze blussers hebben een redelijk lange blusduur en richten weinig schade aan als ze worden gebruikt op apparatuur. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor thuis en op kantoor.

Koolzuurblussers

Deze blussers verspreiden CO2 in plaats van poeder of schuim. Ze vervangen de zuurstof die de brand voedt door kooldioxide, waardoor de vlammen geen voeding meer krijgen. Dit veroorzaakt zo goed als geen schade aan apparatuur, maar is heel gevaarlijk voor mensen – zeker als het wordt gebruikt in een gesloten ruimte. De CO2 is ook zeer koud, daarom heeft de blusser een zwarte expansiekoker aan een slang, en ook dat brengt extra risico met zich mee tijdens het blussen.

Brandslanghaspels

Het klinkt misschien raar, maar een haspel is eigenlijk een ding waarop een slang kan worden opgerold. Een 'brandslanghaspel' bestaat dus uit een uitrolbare slang van vuurbestendig materiaal, aangesloten op het waterleidingnet. Deze brandslang heeft daardoor onbeperkt water om te blussen (wat een groot voordeel is als het brandt) maar omdat hij vasthangt, heeft hij een beperkt bereik. En water kan natuurlijk veel waterschade aanrichten.

Branddeken

Minder spectaculair in gebruik als het brandt maar bijzonder gebruiksvriendelijk, is het branddeken. Dat werkt net zoals een poeder- of schuimblusser door het voorwerp dat in brand staat af te dekken en zo de zuurstof te ontnemen aan de vlammen. Een officieel branddeken bestaat uit verschillende lagen geweven glasvezel, is minstens 1m op 1m, en is voorzien van twee zichtbare handgrepen. Het moet ook voldoen aan de norm EN 1869 (terug te vinden op de verpakking). Oudere branddekens (van voor 1992) kunnen nog asbest bevatten, schaf u dus zeker een nieuwe versie aan!

Overzicht

Meer weten over brandveiligheid? Lees dan zeker ook het artikel over huishoudtoestellen!

Advies van de brandweer

Het is geen verplichting om een brandblusapparaat in huis te hebben. Wanneer u er wel voor kiest, is het type brandblusapparaat afhankelijk van het te beschermen risico. Het hangt ervan af met wat je stookt, wat je wil beschermen (bv. de keuken), of de kinderen ermee moeten kunnen werken e.d. Er komt dus veel bij kijken. De goede praktijk zegt dat een schuimblusser de beste optie is, aangezien dit toestel geschikt is voor vrijwel alle branden, zelfs electriciteitsbranden tot 1000 Volt.

Brandweer Tienenw