Schade aan anderen

Brandschade: wat met de derden?

Bij brandschade is het al erg genoeg dat uw pand en uw eigendommen beschadigd zijn, maar hoe zit het met spullen van anderen? En wie zijn die 'derden' eigenlijk?

Wat zijn derden?

Derden zijn buitenstaanders. Het zijn eigenlijk slachtoffers die met de hele situatie niets te maken hebben, maar er toch schade door hebben geleden. Uw buren bijvoorbeeld, of vrienden die toevallig op bezoek waren. Uzelf, uw wederhelft en uw inwonende kinderen zijn uiteraard geen 'derden'.

Ben ik aansprakelijk voor schade aan derden?

U bent altijd aansprakelijk voor de schade die u aan een derde of aan eigendommen van derden veroorzaakt. Stel bijvoorbeeld dat uw woning afbrandt, dan kan er ook schade zijn aan het huis van de buren of aan auto's die voor de deur geparkeerd stonden. Die buren en eigenaars van de wagens kunnen hun schade dan op u verhalen.

Kan ik mij hiertegen verzekeren?

Of u verzekerd bent voor schade aan derden, hangt eigenlijk af van uw verzekeringen. Meestal, maar lang niet altijd, is schade aan derden gedekt door uw familiale verzekering. Maar als door een brand in uw woning of van uw inboedel goederen van derden beschadigd raken, wordt die schade niet gedekt door uw familiale polis - wel door uw brandverzekering.

Let op! De meeste basisbrandverzekeringen komen alleen tussen voor brandschade aan de door u verzekerde eigendommen. Hebt u een aanvullende dekking, dan is de kans groot dat u o.a. verzekerd bent voor huisvestingskosten als uw huis onbewoonbaar is geworden, voor de nodige expertisekosten, en voor verhaal van derden (schade aan derden waarvoor u aansprakelijk bent). Bent u niet zeker? Neem dan snel contact op met uw verzekeringsagent en vraag het vandaag nog na!

Meer weten over aansprakelijkheid bij brand? Lees dan ook dit artikel.