Wat zijn de kenmerken van infrarood verwarming?

Stralingsverwarming of infrarood verwarming gebruikt een combinatie van twee technologieën: convectie en elektromagnetische infraroodstraling. Omdat de warmte rechtstreeks wordt afgegeven, vergelijkt men deze werking vaak met de straling van de zon.

Werkingsprincipe van het stralingspaneel

Stralingsverwarming bestaat uit een plaat van een metaallegering die door elektrische weerstanden wordt verhit. De voorkant is bedekt met een honingraatraster dat de warmte verspreidt. De infraroodstralen verwarmen rechtstreeks muren, meubels en personen, die de warmte overbrengen naar de kamer. Deze methode geeft een aangenamer comfort dan een convector.

Is dit een betrouwbare en performante oplossing?

Infrarood verwarming gebruikt een meer geavanceerde technologie dan een convector, maar past zich niet aan alle situaties aan en heeft een aantal nadelen:

 • Te sterke warmteconcentratie

  Als de temperatuur van de stralingsradiator te snel stijgt, is de vrijgegeven warmte heel intens en wordt het toestel vaak te heet. Het is aangewezen om geen meubelen vlakbij te plaatsen om ongelukken te voorkomen.

 • Geen inertie

  De radiator slaat de warmte niet op en verwarmt met horten en stoten.

 • Verspreiding van stof

  Stralingsverwarming werkt net als een convector een droge lucht en rondvliegend stof in de hand. Mensen met allergieën kiezen beter voor een ander alternatief.

 • Beperkt gebruik

  Dit toestel wordt vooral gebruikt in grote ruimten die niet permanent verwarmd moeten worden. Het is heel omvangrijk en niet geschikt voor kleine ruimten met veel meubels.

Waarom investeren in een infrarood radiator als er een efficiëntere oplossing bestaat?

Kent u de inertieradiator? Een elektrische radiator die alle voordelen van elektrische verwarming biedt, zonder de nadelen van zijn voorgangers. Samengevat:

 • Het is gemakkelijk te installeren
 • Het vraagt geen enkel onderhoud
 • Zijn zuivere en elegante design past overal
 • Het is beschikbaar in verschillende vermogens en afmetingen en past dus in al uw projecten
 • Het verspreidt een homogene warmte, van vloer tot plafond
 • Dankzij een uiterst precieze kamerthermostaat kunt u de temperatuur exact instellen, per ruimte; u verwarmt enkel wanneer het nodig is.

Neem de tijd om alle beschikbare opties te vergelijken: uw comfort verdient het. Door van bij het begin in een efficiënte en duurzame oplossing te investeren, kunt u jarenlang rekenen op een optimale verwarming van uw huis. Wilt u meer weten over de toestellen van de laatste generatie? Vraag een gratis gids aan.