Zuinige elektrische verwarming

 

Elektrische verwarming heeft lang de reputatie gehad om duur te zijn. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig kost elektrische verwarming veel minder.

Om elektrische verwarming zo goedkoop mogelijk te houden, combineert u best verschillende systemen. U bent immers niet verplicht u in heel het huis tot één type radiator te beperken. Het beste is kamer per kamer na te gaan welk soort toestel het best geschikt is.

Thermostaat en tijdschakelaar

Om de energiefactuur te verlagen, kunt u best enerzijds gebruikmaken van een thermostaat die u kunt instellen op de gewenste temperatuur (indien mogelijk digitaal, want dat is betrouwbaarder) en anderzijds van een tijdschakelaar. Deze apparaten zorgen ervoor dat u de temperatuur en het verbruik zo goed mogelijk kunt regelen. Als u bijvoorbeeld een douche neemt tussen zeven uur en half acht, kunt u uw radiator instellen op 21 ° C voor de periode tussen half zes en acht uur. Zo stookt u een deel tijdens het daltarief (en niet ‘s nachts, wat nutteloos zou zijn) en kunt u een douche nemen in een warme kamer. Uiteraard zijn er heel wat andere combinaties mogelijk.

Welke modellen voor welke kamers?

  • Elektrische inertieradiatoren (of accumulatieradiatoren): Deze slaan warmte op en geven die diffuus en gelijkmatig weer af. Dit systeem heeft talrijke troeven: laag verbruik (dankzij de warmteopslag), zachte en regelmatige warmte. Het wordt aanbevolen voor de zuinige verwarming van grote leefruimten.
  • Elektrische stralingsradiatoren of stralingsverwarming: Deze werken door straling, dit wil zeggen dat ze niet de lucht in de kamer verwarmen, maar de lichamen en voorwerpen (die op hun beurt de lucht verwarmen). Wat zijn de voordelen? Ze produceren een heel aangename warmte, die sterk lijkt op die van de zon, ze kosten weinig in aankoop en ze hebben een mooi design. Stralingsradiatoren zijn ideaal voor vrij grote bureaus met weinig meubels.
  • Elektrische convectoren: Convectoren behoren tot de eerste elektrische verwarmingssystemen, maar hebben al een grote evolutie doorgemaakt sinds hun beginjaren. Het principe is eenvoudig: een elektrische weerstand verwarmt de lucht die circuleert in de radiator en zo wordt de kamer verwarmd. De voordelen? Een lage aankoopprijs en een snelle verwarming. Daar staat tegenover dat ze meer energie verbruiken dan andere oplossingen. Convectoren zijn ideaal als bijverwarming, als u snel of gericht een kamer wilt verwarmen, zoals de badkamer.

Conclusie: De beste manier om te besparen op lange termijn en toch overal lekker warm te hebben, is uw huis volledig uit te rusten met elektrische radiatoren (met voor een groot deel inertieradiatoren).

Lees onze gratis gids

Wil je graag meer te weten komen over de voordelen van elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

 

Top

aterno