Uw woning energiezuinig bijverwarmen: hoe doet u dat?

 

In het tussenseizoen, bij veranderlijk weer, komen draagbare elektrische verwarmingstoestellen goed van pas. Maar hoe kunt u ze energiezuinig gebruiken?

In de lente of in de herfst, als u de verwarmingsketel al hebt uitgeschakeld of nog niet opnieuw hebt opgestart, kan een bijverwarmingsradiator handig zijn. Zo’n verplaatsbaar toestel is niet alleen praktisch en comfortabel (sommige modellen hebben zelfs wieltjes!), het kan u ook helpen geld te besparen. In specifieke situaties (bijvoorbeeld om het een paar graden warmer te maken in uw badkamer of bureau), kunt u beter een elektrische bijverwarming gebruiken dan de centrale verwarming weer in gang te zetten en onnodig heel uw woning te verwarmen. Wanneer u de centrale verwarming het best opnieuw in gebruik neemt, hangt af van het type ketel, het aantal open radiatoren in andere kamers, de grootte van uw woning en hoeveel u de elektrische radiatoren gebruikt. Hoe groter uw centrale verwarmingsinstallatie, hoe meer geld u kunt besparen door ze uitgeschakeld te laten. Door verstandig gebruik te maken van een elektrische bijverwarming kunt u gemiddeld tussen 50 en 100 % per jaar besparen.

Convectie of straling?

Elektrische verwarmingstoestellen kunnen de kamer op twee manieren verwarmen: door convectie of door straling. Bij convectie wordt de koude lucht aangezogen door het verwarmingstoestel en in contact gebracht met een weerstand of warmtewisselaar. Vervolgens wordt de verwarmde lucht weer afgegeven aan de ruimte. De aanwezigen ervaren daardoor een omhullende warmte. De elektrische convector illustreert dit principe goed. Bij straling worden voorwerpen en personen opgewarmd door de warmtestralen van een bron, zoals door de zon. Wie zich dicht bij een stralingstoestel bevindt, krijgt een heerlijk gevoel van warmte, ook al is de algemene temperatuur in de ruimte niet heel hoog. Op 1 meter afstand van het toestel is de temperatuur nog 3% hoger dan in de rest van de kamer.

Stralingswarmte: gericht en aangenaam

Voor beperkt gebruik in het tussenseizoen wordt een elektrische stralingsradiator aanbevolen, omdat die onmiddellijk een gevoel van warmte geeft. Maar bij deze keuze spelen ook persoonlijke voorkeuren een rol, want ook convectoren met een ventilator kunnen in dit geval een goed alternatief vormen.

Lees onze gratis gids

Wil je graag meer te weten komen over de voordelen van elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

Top

aterno