Soorten elektrische verwarming. Accumulatie, convector of stralingspanelen?

Wie vroeger koos voor elektrisch verwarmen, had keuze uit drie types: accumulatie, convectie of straling. Die hadden elk hun voor- en nadelen, dus gericht kiezen was van erg groot belang. Tegenwoordig is dat makkelijker, dankzij een nieuwe generatie elektrische verwarmingselementen die de positieve eigenschappen van deze drie voorgangers verenigen:

  • de budgetvriendelijke warmteopstapeling aan nachttarief van een accumulator,
  • de direct voelbare, doelgerichte warmte van een stralingskachel,
  • en de praktische paraatheid van een convector.

Bovendien worden ze gecombineerd met handige, draadloze thermostaten die zorgen voor een perfecte afstelling en een optimaal rendement: zo veel mogelijk warmte voor zo weinig mogelijk geld.

Redenen genoeg om wat meer te weten te komen en na te gaan of ook jij toe bent aan deze nieuwe generatie elektrische verwarmingselementen? Dat dachten wij ook! Daarom hebben we voor jou ook een ontzettend handige vragenlijst, die je naar de Aterno-beslissing op jouw maat gidst.

Elektrische verwarming: een vragenlijst

De beslissing om te kiezen voor nieuwe elektrische verwarming in huis – als aanvullende of als hoofdverwarming – neem je niet licht. Voor je de knoop doorhakt, stel je jezelf best eens de volgende vragen:

  • Hoe zit het met het warmtegevoel in huis? Heb je het te warm, te koud, of is de temperatuur precies goed? En wat zeggen bezoekers als ze bij je over de vloer komen?
  • Hoe zit het met je verwarmingskosten? Denk je dat je te veel betaalt?
  • Ben je tevreden over het systeem dat je hebt? Werkt het in alle ruimtes zoals het hoort? Is het systeem zo gebruiksvriendelijk als je zou willen?
  • Behaalt je verwarming een optimaal rendement, en hoe zit het met onderhoud?

Als je nu de indruk krijgt dat er inderdaad ruimte is voor verbetering, is het waarschijnlijk tijd om de elektrische verwarming die je hebt, te vervangen en te moderniseren.

Accumulatie, convector of stralingspanelen?

Zoals we eerder al zeiden, had je vroeger de keuze tussen drie verschillende types elektrische verwarming: accumulatieverwarming, convectorverwarming of stralingspanelen. Elk van deze elementen heeft zijn eigen voor- en nadelen:

Convectoren

Voordelen Nadelen
Goedkoop in aanschaf Verbruik ligt vrij hoog
Werkt direct en warmt goed op Werkt lokaal <> grote ruimtes
Makkelijk te gebruiken  

Stralingspanelen

Voordelen Nadelen
Kan handig worden weggewerkt in muur of plafond, dus neemt niet veel plaats in Duurder in aanschaf en verbruik* dan de andere twee opties
Heel weinig warmteverlies  
Nauwelijks onderhoud nodig  

*Omdat er elektrische voeding nodig is; tenzij je de stralingspanelen aansluit op zonnepanelen.

Accumulatie

Voordelen Nadelen
Slaan ‘s nachts aan goedkoper tarief warmte op en geven die overdag weer af Relatief hoge instapkost (in vergelijking met convectorverwarming)
Eenvoudig te installeren  
Efficiënt en gebruiksvriendelijk  

Gelukkig moet je nu niet meer kiezen! Tegenwoordig zijn er namelijk elektrische verwarmingselementen die het beste van deze drie ‘werelden’ combineren.

Elektrisch verwarmen met Aterno

Aterno doet al jaren onderzoek naar de beste manier om elektrisch te verwarmen. Het resultaat is een productgamma waar ze terecht trots op zijn, en dat convectie, straling en accumulatie combineert in één enkele elektrische verwarming. Zij ontdekten dat de sleutel om dit alles perfect te combineren, een focus is op de nauwkeurige meting en regeling van de temperatuur. Daarom voorziet Aterno per radiator een losse thermostaat die peilt hoe warm de kamer is, niet het verwarmingselement. Via een draadloze verbinding bedient die de stralings- en accumulatiefunctie van de radiator. Slim gezien, toch? Als je weet dat je de temperatuur op elke thermostaat verder precies kan programmeren volgens door jou gekozen tijdstippen om je budget optimaal onder controle te halen en zo veel mogelijk warmte te produceren, waar en wanneer jij wil, voor zo weinig mogelijk geld, vraag je je af waarom je eigenlijk nog zou twijfelen…

Vraag onze gratis gids aan!

Wil je graag meer te weten komen over de voordelen van elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

Top

aterno