Minder elektriciteit verbruiken. Hoe houd je je elektriciteitsrekening laag?

 

Iedereen is er dezer dagen mee bezig: zo weinig mogelijk elektriciteit verbruiken. Niet alleen door zo slim mogelijk te verwarmen, al speelt dat een belangrijke rol, maar ook door allerlei andere handige tips in de praktijk te brengen. Wist je bijvoorbeeld dat er eenvoudige manieren bestaan om sluipverbruik tegen te gaan? Of dat je in de winter al best wat kan besparen door je thermostaat één graad lager te zetten? En dat je elektrische apparaten net zo goed ‘s nachts of een voor een aan het werk kan zetten, waardoor je factuur lager uitvalt? Wij leggen je eerst met een praktisch voorbeeld uit hoe het allemaal in elkaar zit en delen daarna onze meest efficiënte bespaartips met je. Zo wordt het kinderspel om je energiefactuur onder controle te houden.

Energiefactuur: hoe werkt dat?

Onze expert legt het zo uit: “Je energieleverancier rekent je als gebruiker aan per verbruikt kilowatt uur (kWh), of 1000 watt per uur. Alle elektrische apparaten die aanstaan, verbruiken elektriciteit, waar je dus voor betaalt. Een eenvoudig voorbeeld? Stel dat je een lamp van 100 watt 8 uur per dag laat branden. Dat is goed voor 800 watt elektriciteit per dag. Als je deze lamp elke dag gebruikt, een maand lang, verbruik je 24,000 watt en word je op je factuur 24 kWh aangerekend voor die lamp.”

Slim verwarmen, minder verbruiken

Laten we dat nu even doortrekken naar een elektrische verwarming . Stel, je wil (bepaalde ruimtes in) je huis extra verwarmen met een elektrische verwarming. Is het de investering waard als je het toestel steeds aan hebt staan? Onze kenner verduidelijkt: “Dat hangt af van verschillende factoren. Je energiefactuur is sowieso afhankelijk van het weer, hoe goed je woning geïsoleerd is, hoe groot je huis is en hoe hoog je thermostaat ingesteld staat, om een paar dingen te noemen.”

Hij gaat verder met een concreet voorbeeld: “Laten we een doorsnee elektrisch verwarmingselement nemen dat tussen 1000 en 1500 watt verbruikt. Als je die voortdurend aanzet, krijg je de volgende berekening: 1,5 kWh x 24 uur x 30 dagen = 1,080 kWh/maand. Als je die vermenigvuldigt met de kostprijs van een kWh – ongeveer € 0,20 – kom je uit op een kostprijs van zo’n € 216 per maand. Niet min, natuurlijk… Maar waarom zou je een verwarmingstoestel de hele dag aan laten staan? Met een losse thermostaat kan je perfect regelen wanneer je de kamer warm wil hebben, en hoe warm die dan moet zijn. Zo bespaar je flink wat op je energiefactuur!”

Graadje minder

Een heel efficiënte manier om te besparen op je elektriciteitsverbruik, is door je thermostaat een graadje lager te zetten. Binnenshuis een trui aandoen is niet zo erg en één graad voel je niet zo snel aan den lijve – maar je merkt het wel aan je afrekening.

Isoleren is belangrijk

De belangrijkste manier om je elektriciteitsrekening onder controle te houden, is ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is en dat er nergens warmte ontsnapt of koude binnen kan. Stop dus kieren en tochtgaten (ook die contactdozen in de muur die niet goed zijn afgedekt), vermijd warmteverlies via de ramen door je gordijnen of rolluiken dicht te doen ‘s avonds, kies voor dubbel (of bij nieuwbouw of vervanging van je ramen eventueel zelfs voor trippel) glas en laat nakijken of je huis optimaal geïsoleerd is. Er valt altijd nog iets aan te verbeteren!

Vermijd sluipgebruik

Heb jij al gehoord van sluipverbruik? Eigenlijk is het heel logisch: alle elektrische toestellen die op stand-by staan, verbruiken ‘slapend’ elektriciteit. Je televisie, de decoder van je digitale tv, je dvd-speler, je geluidsinstallatie, je computer, je koffieapparaat, je (microgolf)oven, je router voor internet… Zonde van de elektriciteit én van je centen. Gelukkig is er makkelijk een mouw aan te passen: zet alle toestellen uit, of gebruik een stekkerdoos die je met één knop volledig uit kan zetten. Zo hoef je ‘s avonds alleen een rondje door het huis te maken en alle stekkerdozen uit te zetten.

Huishoudtrucs

Ten slotte hebben we nog een aantal huishoudtrucs voor je, die je helpen je energierekening binnen de perken te houden:

  • Koop zuinige toestellen met een ecolabel (A tot A+++);
  • Laat de droogkast voor wat die is en hang je wasgoed in huis of in de zomer buiten te drogen. Je handdoeken zijn iets minder zacht, dat wel, maar eerlijk, is dat zo belangrijk?;
  • Laat je vaatwasser, wasmachine en – als het echt moet – droogkast ‘s nachts draaien en alleen als ze echt vol zitten.
  • Maak je koelkast en diepvriezer regelmatig ijsvrij, en vul lege ruimtes in je diepvriezer met krantenpapier (in plastic zakjes);
  • Haal opladers uit het stopcontact als je niets oplaadt. Anders blijven ze stroom verbruiken.
  • Kies voor led-schermen en -lampen. Dat is niet alleen mooier, ze verbruiken ook minder.

Vraag onze gratis gids aan

Wil je graag meer te weten komen over elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

Top

aterno