Hoe elektriciteit besparen?

Energiekosten nemen een steeds grotere hap uit het budget van veel huishoudens. U kunt het elektriciteitsverbruik echter beperken zonder aan comfort in te boeten.

Huishoudelijke apparaten

Elektriciteit besparen

Kweek de juiste gewoonten aan om elektriciteit te besparen!

Er zijn verschillende manieren om te besparen op het elektriciteitsverbruik van uw huishoudtoestellen. Om te beginnen kunt u oude, energieverslindende apparaten afdanken en inruilen voor recentere apparaten die beter presteren en minder energie verbruiken. Vergeet niet regelmatig de ijsafzetting van uw koelkast te verwijderen. Wist u  dat een ijslaag van 1 cm dik leidt tot een verdubbeling van het energieverbruik van uw koelkast? Door uw koelkast om de drie maanden ijsvrij te maken, kunt u 10 euro op uw elektriciteitsfactuur besparen. Weet ook dat een temperatuur van 5 °C volstaat voor de bewaring van levensmiddelen. Het heeft geen zin uw koelkast op een lagere temperatuur in te stellen, want elke graad kouder verhoogt uw elektriciteitsverbruik met 5. Om elektriciteit te besparen, kunt u ook wassen op een lage temperatuur. Het grootste deel van het elektriciteitsverbruik bij een wasbeurt gaat immers naar het opwarmen van het water. Denk er ook aan om uw apparaten uit te schakelen, want apparaten in stand-by verbruiken veel elektriciteit. Trek de lader van uw telefoon uit als die opgeladen is en configureer uw apparaten correct (de helderheid van schermen verbruikt bijvoorbeeld veel energie). Door alle apparaten die in stand-by staan uit te schakelen, kunt u tot  100 euro per jaar besparen. Vergeet ten slotte niet te letten op het energielabel als u nieuwe huishoudapparaten koopt en kies voor apparaten die afgestemd zijn op uw behoeften (kies de grootte afhankelijk van het aantal personen in uw gezin).

Verwarming

Om op verwarming te besparen, kiest u het best voor een krachtig verwarmingssysteem dat uitgerust is met een goede regeling. Stook niet te warm, want een graadje meer verhoogt uw energieverbruik met gemiddeld 7 %. Vergeet ook niet uw elektrische radiatoren regelmatig stofvrij te maken, want stof heeft een negatieve invloed op hun prestatievermogen.

Verlichting

Als u dat nog niet gedaan hebt, wacht dan niet langer om uw woning uit te rusten met energiezuinige lampen. Om uw elektriciteitsverbruik te beperken, installeert u lampen waarvan het vermogen aangepast is aan wat u in die kamer doet.

Al deze tips zouden u in staat moeten stellen om op termijn uw elektriciteitsverbruik te verminderen. Wie een goed idee heeft van zijn elektriciteitsverbruik, zal energie besparen, want het is aangetoond dat een geïnformeerde consument beter op zijn uitgaven let en daardoor meer bespaart.

Top

aterno