Is het tweevoudig uurtarief steeds rendabel?

In België is het mogelijk om twee types van elektrische meterstanden te voorzien: de normale meter, ook enkel uurtariefmeter genaamd, en het tweevoudig uurtariefmeter. De normale meter maakt geen verschil tussen de dag en nachttarieven, maar het tweevoudige uurtarief onderscheidt de piekuren (overdag, week) en de daluren (‘s nachts en in het weekend). Met de daluren is het tarief goedkoper dan het enkeltarief maar met de piekuren is het duurder.

Het tweevoudig uurtarief was oorspronkelijk opgezet om particulieren aan te moedigen om ‘s nacht elektriciteit te verbruiken (tijdens de piekproductie van de kerncentrales). Vandaag heeft de ontwikkeling van de hernieuwbare energie verandering aangebracht. Inderdaad, de productiepieken kunnen overdag gebeuren en het verschil tussen de dagtarieven en de nachttarieven in toenemende mate vermindert.

Het Belgische prijsmodel zou kunnen evolueren en de dag/nachttarieven kunnen verdwijnen. De slimme meterstand zou een eerste antwoord aan het probleem kunnen aanbrengen door het aanbieden van een tarief die in real time rekening houdt met het elektriciteitverbruik.

Onderzoeken werden uitgevoerd en ze tonen dat in sommige regio’s, indien het nachtverbruik niet meer dan 25% is (of zelfs 30% in sommige regio’s) van het totale verbruik, blijft het enkel tarief voordeliger. Bovendien kost het plaatsen van een enkel meterstand ongeveer 250 euro exclusief BTW.

Vandaag is het beter om na te denken voordat u voor een tweevoudig tarief kiest.

Top

aterno