De geschiedenis van de elektrische ineratieradiator

Elektrische inertieverwarming heeft veel vooruitgang geboekt sinds het jaren geleden werd uitgevonden.

Door de slechte reputatie waarmee elektrische verwarming te kampen heeft sinds de jaren 1960 (te hoog energieverbruik en dus zeer hoge facturen, afwisselend warm en koud gevoel, geen homogene warmteverspreiding, zwarte aanslag op muren), waren de radiatorfabrikanten verplicht te innoveren om hun voortbestaan te verzekeren.

Het ambitieuze idee was een systeem te ontwikkelen dat alle voordelen biedt van centrale verwarming zonder de nadelen ervan (grote werken, onderhoud, tank die moet worden gecontroleerd en gevuld). Het belangrijkste voordeel van centrale verwarming is het grote comfort zonder grote temperatuurverschillen.

De inertieradiator van Aterno, ook wel “radiator met zachte warmte” genoemd, evenaart dit comfort volledig.

Er zijn twee sorten inertie

Droge inertie kan gebeuren door middel van gietijzer of – nog beter – een vuurvast materiaal, bijvoorbeeld keramiek. De eerste vuurvaste stenen waren van chamotte, wat niets anders is dan ruwe klei gebakken op ongeveer 1350°C, gebroken en gezeefd. Het nieuwe mengsel wordt vermengd met water, bewerkt, gedroogd en vervolgens gebakken in de oven om de fameuze vuurvaste steen te maken. Uiteraard is de techniek intussen sterk geëvolueerd. De steen die Aterno nu gebruikt, is dan ook een bundeling van technologie die steunt op een al heel lang beproefd procedé.

Het is de in deze stenen geaccumuleerde warmte, de inertie, die zorgt voor het uitzonderlijke thermische comfort dankzij de constante straling. We kunnen wel zeggen dat onze ingenieurs in hun opzet geslaagd zijn. Het nagestreefde comfort is bereikt en de installatie van inertieradiatoren, zelfs in een heel huis, vereist geen grote werken zoals bij klassieke centrale verwarming. Het is perfect mogelijk om individuele kamers te voorzien van een inertieradiator, afhankelijk van de behoeften, aangezien het gaat om een moduleerbare verwarming. Tel daarbij de perfecte regeling, de onderhoudsvrijheid, de besparingen en de soms heel verregaande garanties (Aterno geeft levenslange garantie op de steen), en u zult het succes van dit type verwarming begrijpen.

Een ander type inertie is de vloeibare inertie, waarvoor gebruik gemaakt wordt van een vloeistof voor warmteoverdracht. Ook apparaten met vloeibare inertie blijven verwarmen als het apparaat uitgeschakeld is. Ze worden dus terecht “inertieverwarming” genoemd, maar hun rendement is niet vergelijkbaar met dat van de radiatoren met hogedichtheidskeramiek, zoals de radiatoren van Aterno.

Al deze apparaten hebben gemeenschappelijk dat ze – in tegenstelling tot de oude elektrische radiatoren, die de lucht uitdrogen, geen homogene warmte verspreiden (waardoor er een temperatuurverschil merkbaar is als u zich verplaatst in de ruimte) en de oppervlakken boven de apparaten zwart maken, om slechts enkele ongemakken te noemen – uw voeten lekker warm houden, geen stof afgeven en op een gezonde manier verwarmen.