Stralingsverwarming

Er bestaan heel wat soorten elektrische verwarming die verschillende technologieën omvatten: convectie (warmteproductie), accumulatie (warmteopslag) en straling (warmteafgifte). De warmteafgifte door de straalkachel wordt vaak vergeleken met zonnestralen. Maar is het ook efficiënt?

De werking van de straalkachel

De stralingsverwarming, ook stralingspaneel genoemd, zorgt in tegenstelling tot oude elektrische convectoren voor een aangenaam comfort. Nochtans gebruiken beide modellen elektriciteit om energie te produceren. Het verschil is de manier waarop de warmte wordt afgegeven in de ruimte. De stralingsverwarming creëert net zoals de zon stralingen die de warmte goed verdelen en de ruimte uiteindelijk opwarmen.

Het stralingspaneel is voorzien van een geïntegreerde thermostaat. Sommige meer geavanceerde modellen bieden functies voor een zuiniger gebruik, zoals ‘Eco’ en ‘Vorst’. Deze radiator blijft ondanks zijn kleine inspanningen een systeem dat veel energie opslokt. Als uw huis ouder is, kiest u daarom beter voor een ander type verwarming.

Het stralingspaneel: een mooi design, maar verre van perfect

Een stralingsverwarming wordt vaak aangekleed met een honingraat raster. Als voorwand kan ook glas of marmer gebruikt worden. Sommige merken bieden ook designradiatoren aan die op echte kunstwerken lijken. Helaas primeert bij die verwarming de decoratieve kant op het comfort. Door het gebrek aan inertie levert dit elektrische toestel warmte met horten en stoten. Bovendien droogt het de lucht uit en zorgt het ervoor dat stof zich verspreidt in de ruimte. Dat verwarmingssysteem is dus niet aan te raden aan personen met een allergie.

De inertieverwarming: elegant en efficiënt

De inertieradiator van Aterno heeft alles wat de stralingsradiator niet heeft. Het toestel heeft een strak en elegant design, waardoor het perfect bij de stijl van uw woning past. Daarnaast heeft de fabrikant uit Frankrijk een volledig gamma ontwikkeld met verticale, horizontale, mobiele, badkamer- en plintradiatoren. De verwarming past zich aan uw behoeften en de grootte van uw ruimte aan, zonder te moeten inboeten aan thermisch comfort.

De inertieverwarming blijft de nummer 1 van de elektrische radiatoren

De inertieradiator maakt optimaal gebruik van de elektrische energie. Het toestel geeft net zoals de stralingsradiator warmte af onder de vorm van stralingen, maar het is ook in staat om de warmte op te slaan. Daardoor levert het toestel continue warmte en het blijft zelfs werken wanneer je de chauffage af zet. Dat proces laat u toe energie te besparen. Bovendien zijn de radiatoren van Aterno uitgerust met een domoticasysteem. De kamerthermostaat is draadloos en nog meer geïntegreerd in het toestel. Dankzij die kleine revolutie kan het toestel de werkelijke temperatuur van de ruimte meten, rekening houdend met de omgeving. Op die manier kunt u de verwarming heel precies programmeren.

De bedieningsdoos beschikt over een openings- en bewegingsdetector. Die twee sensoren geven een waarschuwing wanneer er iets verandert in de ruimte, zoals de aanwezigheid van mensen of een raam dat openstaat. Zo kunt u indien nodig de instellingen aanpassen. Om het uzelf gemakkelijk te maken, kan dat zelfs vanop afstand met uw smartphone of tablet. Dat zorgt ervoor dat u op een eenvoudige manier minder energie verbruikt.