Soorten verwarming

Elektrische verwarming is een overkoepelende term voor verschillende soorten verwarming: de convector, de stralingsradiator en de accumulatieverwarming. Niet alle systemen bieden hetzelfde niveau van comfort. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn.

De elektrische verwarming, een populaire optie

Elektrische radiatoren zijn populair in huishoudens en dat is geen toeval. Er is namelijk een ruime keuze aan modellen en prijzen. Er zijn ook verschillende soorten verwarming: convector, straling, accumulatie en inertie. U kan kiezen uit verschillende designs: van de klassieke witte radiator tot de verwarmende decoratieplaat. De toestellen zijn eenvoudig te installeren in elke kamer van het huis. De radiatoren zijn een simpel stopcontact verwijderd van de hele ruimte op te warmen. Bovendien hoeft u zich nergens druk om te maken. Het is niet nodig om de tank twee of drie keer per jaar te vullen of een chaufagist te laten komen voor de jaarlijkse inspectie van de uw verwarming. Kortom, enkel voordelen.

Hoe werkt elekrische verwarming

De werking van elektrische verwarming hangt af van de gekozen technologie qua verwarming. De drie belangrijkste technologieën zijn convectie , straling & accumulatie.

Convectoren

Elektrische convectoren vangen de koude lucht op die blijft hangen ter hoogte van de vloer. Ze verwarmen die lucht met behulp van een elektrische weerstand en stuwt de verwarmde lucht opwaarts door. Het proces berust op de convectiebeweging van de lucht. Dit nogal rudimentair systeem droogt de lucht uit en verbruikt daarnaast ook veel energie.

De stralingsradiatoren

De stralingsradiator, straalt, zoals de zon, de warmte uit doorheen de kamer. Een plaat, meestal gemaakt van aluminium, wordt verwarmd door een elektrische weerstand. De geproduceerde warmte wordt losgelaten onder de vorm van infraroodenergie. Op die manier verwarmt de stralingsradiator rechtstreeks de kamer en de aanwezige personen. Stralingsverwarming is performant, maar verbruikt veel energie, en wordt dus meestal geplaats in grote ruimtes.

De accumulatieverwarming

De elektrische accumulator is een economisch systeem. Het toestel accumuleert in feite calorieën tijdens de daluren en herbruikt die gedurende de dag. Het bestaat, daarvoor, uit een batterijblok van bijvoorbeeld gietijzer of speksteen. Deze verwarmingsmethode wordt meestal gecombineerd met een specifiek eletriciteitsabonnement. Het toestel is niet altijd praktisch. In de praktijk neemt deze soort verwarming veel plaats in en is ze moeilijk af te stemmen.

Het comfort van elektrische verwarming

Niet alle soorten elektrische verwarming bieden hetzelfde niveau qua thermisch comfort. Elektrische convectoren en stralingsradiatoren kunnen niet tot in de details geregeld worden aangezien ze beschikken over een geïntegreerde thermostaat. Bovendien drogen ze de lucht lichtjes uit en zorgen ze voor stof. De accumulatieverwarming is succesvoller. Ze zorgt voor een aangename, gelijkmatige warmteverdeling. Dit toestel is wel een beetje verouderd, aangezien het zwaar is en veel plaats inneemt. Wenst u een performantere radiator dan bovenvermelde toestellen, dan komt u in een hogere prijsklasse terecht. De inertieradiator van Aterno levert een zachte, homogene en constante warmte. U programmeert het toestel tot op de halve graad met behulp van een draagbare thermostaat. Daarbovenop bespaart u op uw energiekosten.