De verschillende soorten elektrische centrale verwarming

Er bestaan verschillende soorten centrale verwarmingsinstallaties. Het grootste verschil is de energie die ze gebruiken.

Stookolie

Stookolie werd lange tijd beschouwd als de referentie op het gebied van verwarming, vooral wat betreft comfort, maar centrale verwarming op stookolie is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig zijn we ons er immers van bewust dat dit een zeer vervuilende manier van verwarmen is. Bovendien is de stookolieprijs heel onvoorspelbaar. De prijs kan aanzienlijk variëren van jaar tot jaar en zelfs van maand tot maand. Tussen januari 2006 en juni 2013 evolueerde de prijs van 63 cent per liter tot meer dan 90 cent, met tussendoor pieken van meer dan een euro. Dat maakt het voor de consumenten bijzonder moeilijk om hun uitgaven in te schatten. Heel wat stookoliegebruikers zoeken dan ook een andere oplossing voor hun verwarming.

Elektriciteit

Door de crisis van de fossiele energiebronnen is er nu weer veel meer interesse voor elektriciteit. Steeds meer gezinnen beslissen hun oude verwarmingssysteem in te ruilen voor elektrische warmtebronnen die beantwoorden aan de laatste stand van de technologie. Met een autonome elektriciteitsproductie en heel competitieve en gereglementeerde prijzen die vrij stabiel blijven, biedt verwarming op elektriciteit talrijke voordelen. Er is geen opslag van energiebronnen, de factuurbedragen blijven beperkt tot het verbruik, de tarieven zijn aangepast aan de behoeften, er zijn geen installaties die kapot kunnen gaan of onderhoud vereisen, er is 100 % rendement… Het is duidelijk de energie van de toekomst!

Aardgas

Om deze energie te kunnen gebruiken, moet de verwarming aangesloten zijn op het aardgasnet, wat niet altijd mogelijk is. België importeert het grootste deel van zijn aardgas en de bevoorradingsprijzen zijn gekoppeld aan de oliekoers. Daardoor verandert het imago van deze energie steeds meer, met name omdat België geen gasproducerend land is. De aardgasprijs evolueert op eenzelfde manier als de stookolieprijs. Er is geen stabiliteit en de recente prijsverhogingen met terugwerkende kracht vergroten het gevoel van instabiliteit alleen maar. De consumenten kunnen daar steeds moeilijker vrede mee nemen.

LPG

Zo’n vijftien jaar geleden was LPG (Liquefied Petroleum Gas), ook bekend als vloeibaar propaangas, heel populair. Maar daarvoor is een opslagruimte buiten de woning nodig, wat niet echt esthetisch is. U kunt dit oplossen door gebruik te maken van een ondergrondse tank, maar dan verliest u kostbare vierkante meters in de tuin, want u kunt niets planten op de plaats van de tank. Zoals bij stookolie betaalt de gebruiker op voorhand voor energie die nog niet verbruikt is. Ook verwarmen op LPG daalt in populariteit, omdat de grote prijsschommelingen het moeilijk maken voor gezinnen om hun verwarmingsbudget te beheren.

Hout

Hout is ontegensprekelijk de goedkoopste brandstof. Omdat hout wordt gepromoot als ecologische verwarmingsoplossing vindt het steeds meer ingang. Het succes van houtstoken begint trouwens een probleem te worden: de verontreiniging met fijnstof neemt toe in veel steden, omdat de gebruikers niet goed geïnformeerd zijn en hout van slechte kwaliteit verbranden.

Bovendien hebt u voor een goed rendement een krachtig toestel nodig. Er bestaan verschillende oplossingen voor houtstoken, die niet allemaal hetzelfde prestatievermogen bieden: kloofhoutketel met verschillende types verbranding (horizontale of stijgende verbranding, hydroaccumulatie,…), pelletketel, chipketel,… Het is belangrijk een toestel te kiezen dat aangepast is aan uw situatie. Bij een kloofhoutketel moet u het hout ook kunnen opslaan op een vochtvrije plaats. Ten slotte moet een houtketel regelmatig onderhouden worden (één keer per jaar). Dat onderhoud moet gebeuren door een vakman, wat leidt tot extra kosten.

Warmtepomp

De warmtepomp onttrekt warmte-energie aan de lucht of de grond om een centraal verwarmingscircuit (radiatoren of vloerverwarming) van warmte te voorzien. Dit is een interessant systeem, omdat het hernieuwbare energieën gebruikt. Helaas vereist het een hoge aanvangsinvestering. Bovendien bestaan er verschillende types warmtepompen (lucht-lucht, lucht-water, water-water), die niet dezelfde prestaties bieden. Sommige warmtepompen zijn bijvoorbeeld niet aanbevolen in koude gebieden. De beste prestaties worden waarschijnlijk behaald met de water-waterwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Dit is wel een oplossing die eerder zal worden geïnstalleerd bij nieuwbouw dan bij een renovatie.

Welke energie kiezen?

De verschillende mogelijkheden voor centrale verwarming hebben allemaal hun voor- en nadelen. Er bestaat tegenwoordig echter een nieuwe oplossing: elektrische centrale verwarming, een zeer gebruiksvriendelijk systeem dat geen onderhoud vereist.

Dankzij uiterst nauwkeurige regel- en programmeermogelijkheden kan het systeem besparingen realiseren en perfect aangepast worden aan uw gewoonten. (U kunt het programmeren in functie van uw dagindeling, zelfs vanaf afstand!)

Met een elektrische verwarming doet u geen onnodige uitgaven in de zomer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een centrale verwarming op gas, is het bij elektrische verwarming immers niet nodig heel het jaar door een ketel te laten draaien om warm water te produceren.

Een ander voordeel van elektrische verwarming is dat de installatie volledig moduleerbaar is en u de verschillende kamers van uw huis er geleidelijk aan mee kunt uitrusten.

Bovendien is elektriciteit een energiebron die geen opslag vereist en constant beschikbaar is, in heel het land. Het is ook een energie waarvoor u maar moet betalen nadat u ze hebt verbruikt.

Dankzij de toename van de inrichtingen voor de productie van hernieuwbare energie, is elektriciteit ten slotte ontegensprekelijk een betrouwbare en toekomstbestendige energiebron.