Elektrische verwarming, olie of gas?

Laten we gelijk een mythe de wereld uithelpen: elektrisch verwarmen is, zeker op lange termijn, niet duurder dan verwarmen met gas of olie; wat meer is, als je het goed gebruikt, is het soms zelfs goedkoper.

De prijzen van fossiele brandstoffen zijn de laatste jaren sterk gestegen, in die mate dat verwarmen met elektriciteit – na je investering in het juiste, duurzame materiaal – voor veel mensen die renoveren of verbouwen een logische keuze biedt om de verwarmingskosten te drukken. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • De energie die je verbruikt moet niet worden opgeslagen.
  • Door slim te isoleren kan je je verbruik aanzienlijk inperken.
  • Je betaalt alleen wat je verbruikt aan tarieven die je zelf mee bepaalt op basis van wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt.
  • Je hebt nauwelijks onderhoud.
  • Het rendement ligt op 100%.

En zo kunnen we nog even doorgaan.

Verwarmen kost geld

We besteden het grootste deel van ons energiebudget aan verwarming, zo blijkt uit studies. Nu fossiele brandstoffen steeds schaarser worden en de energieprijzen blijven stijgen, moeten we dringend anders gaan nadenken over verwarming. De vraag is: hoe kunnen we met z’n allen zuiniger gaan verwarmen? Om de verwarmingsrekening te kunnen blijven betalen, zullen we immers minder moeten gaan verbruiken en op een efficiëntere manier gaan verwarmen.

Trend in Scandinavië

Zeker nu steeds duidelijker wordt dat onze wereldvoorraad gas en andere fossiele brandstoffen slinkt, denk je dus maar beter goed na over welke verwarming je kiest. In Scandinavië, waar de winters een pak kouder zijn en het ecologisch bewustzijn maatschappelijk dieper ingebakken zit, investeren bedrijven al tientallen jaren in duurzame, zuinige alternatieven. Eén daarvan is elektrische plafondverwarming, een ‘slimme’, efficiëntere vorm van elektrische verwarming die, zeker als je aangesloten bent op groene stroom, een lage milieu-impact heeft. Maar ook andere vormen van elektrische verwarming winnen steeds meer terrein.

Slim kiezen helpt je besparen

Zoals gezegd speelt de kost van je verwarming een belangrijke rol. Toch kies je je verwarming niet op basis van één enkele factor. Ook gebruiksgemak, installatie en onderhoud spelen bijvoorbeeld mee als je een beslissing neemt. Omdat een geïnformeerde (ver)bouwer er twee waard is, gaan we even dieper in op de verschillende manieren om je huis te verwarmen. Wedden dat sommige feiten je zullen verrassen?

Vergelijking van verwarmingsmethodes

  aardgas stookolie elektriciteit
prijzen brandstof +++++ ++++ +++
rendement** +++ +++ ++++
installatiekost +++ ++ ++++
onderhoud ++++ +++ +++++
milieuvriendelijk*** +++ ++ ++++

De score gaat van + tot +++++, waarbij één + staat voor matig en vijf + voor uitstekend.

**Zeker op lange termijn, eens de kost van de investering in degelijk elektrisch verwarmingsmateriaal is terugverdiend. 
***Wie gebruik maakt van groene stroom of zijn eigen energie opwekt, belast nauwelijks het milieu.

Verwarmen met stookolie

Een centrale verwarming op stookolie werd lang gezien als de beste, meest comfortabele keuze. De laatste jaren is dat echter veranderd en is de verwarmingsketel op stookolie een stuk minder populair. Daarvoor zijn een aantal redenen, maar de belangrijkste is de kostprijs. Die is, met de vele schommelingen op de markt en de plotse stijgingen van (de taksen op) de olieprijs heel moeilijk in te schatten.

Het gevolg? Verwarmen met stookolie is een risico voor je budget, zeker omdat je op voorhand de olie aankoopt en in je tank hebt zitten, zonder zeker te zijn dat je die ook daadwerkelijk verbruikt. Een risico dat je liever niet neemt als het niet moet. Gelukkig zijn er alternatieven.

Verwarmen met aardgas

Wie wil verwarmen met aardgas moet – het klinkt vanzelfsprekend maar is dat zeker niet altijd – aangesloten zijn op het netwerk. Kijk dus eerst na of dat effectief zo is, als je kiest voor verwarmen met aardgas.

Aardgas moet bovendien, net als stookolie, ingevoerd worden uit landen die deze fossiele brandstof ontginnen en exporteren. Dat zorgt ervoor dat de prijzen onderhevig kunnen zijn aan plotse schommelingen, als gevolg van lokale economische of politieke onrust. Of hoe een crisis in Rusland grote gevolgen zou kunnen hebben voor jouw energiefactuur…

Verwarmen met elektriciteit

Het is dus niet zo moeilijk te begrijpen waarom elektriciteit, ondanks de turbulentie op de energiemarkt van de voorbije jaren, een interessant alternatief aanreikt. Zeker wie verbouwt of renoveert en vooral een aanvulling zoekt voor zijn aanwezige verwarmingssysteem, zit juist door te kiezen voor elektrische warmtebronnen die gebruik maken van de nieuwste technologie.

Lees onze gratis gids

Wil je graag meer te weten komen over de voordelen van elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

 

 

Top

aterno