De voordelen en nadelen van elektrische verwarming

Net als alle andere verwarmingsmethodes heeft ook elektrische verwarming zijn voor- en nadelen. Gelukkig wegen de voordelen een pak zwaarder door. Want elektrische verwarming is misschien als hoofdverwarming vrij duur in verbruik (ten minste, en zeker als je je huis niet goed isoleert en niet doelgericht verwarmt) en heeft af en toe onderhoud nodig, maar daar staat tegenover dat het:

  • Veilig is.
  • Beter is voor het milieu.
  • Goed is voor uw budget omdat de elementen ‘s nachts kunnen opladen aan een goedkoper tarief.
  • Discreet opgaat in je interieur.
  • Praktisch, stil en makkelijk in te stellen is.
  • Om al die redenen een goede investering is.

Zeker nu minister Van de Lanotte de energieleveranciers beteugeld heeft, is het, zelfs in deze tijden waarin de olie- en gasprijzen (voorlopig) vrij stabiel blijven, steeds slimmer om voor elektrische verwarming te kiezen.

Voor- en nadelen van Aterno’s elektrische verwarming op een rijtje

Voordelen elektrische verwarming Nadelen elektrische verwarming
Veilig Elementen goed onderhouden
Milieuvriendelijk  
Lager nachttarief voor opladen van elementen  
Discreet in interieur  
Praktisch en gebruiksvriendelijk  
Stil  
Geen kap- en verbouwwerken voor installatie  
Lage installatiekost  
Voorkantverwarming voor een spreiding van de warmte naar het midden van de kamer en niet naar het plafond  

Een veilige manier van verwarmen

Elektrisch verwarmen is zonder twijfel de veiligste manier van verwarmen. De elementen werken niet op brandstof, wat de risico’s verkleint tot (bijna) nul. Het enige waar je mee moet opletten, is dat je de verwarmingselementen niet te dik bedekt – maar zelfs dat geldt eigenlijk alleen voor oude elektrische vuurtjes. En omdat elektrische verwarming werkt zonder water- of gasbuizen, heb je bovendien bij elektrisch verwarmen veel minder kans op lekken, wat de kans op schade gevoelig verkleint. Wil je graag aanvullend verwarmen met elektriciteit, dan bespaar je je heel wat verbouwingsleed!

Elektrisch verwarmen, goed voor het milieu

Wie kiest voor een (aanvullende) verwarming op elektriciteit, kiest voor een milieuvriendelijke oplossing. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte immers goed vast, zodat het verbruik perfect binnen budget blijft. Want zoals we eerder al zeiden , is elektrisch verwarmen zuinig, als je het juist aanpakt. Huizen die voorzien in hun eigen elektriciteitsproductie, bijvoorbeeld met zonne-energie, of die aangesloten zijn op andere vormen van groene stroom, vermijden immers de productie van broeikasgassen.

Budgetvriendelijk warm

Als je verbouwt of renoveert, houd je best goed rekening met het kostenplaatje. Niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn reken je als slimme consument uit wat de investering je kost én oplevert. Met elektrische verwarming is het op dat vlak niet anders… en je zal zien: een investering die loont. Als je elektrische verwarming kiest in combinatie met individuele thermostaten, ligt de investeringskost zelfs lager dan een keuze voor centrale verwarming op gas of stookolie.

Bijna onzichtbaar, toch aanwezig

Ben je niet zeker of elektrische verwarming wel past bij jou en je interieur? Laten we je snel geruststellen: vast en zeker. Dit soort elementen vind je in allerlei uitvoeringen, kleuren, maten en ontwerpen. Wat jouw smaak ook is, je vindt dus ongetwijfeld een elektrische verwarming die aansluit bij jouw droominrichting.

Praktische voordelen van elektrische verwarming

Om af te ronden, geven we je ook een lijstje met een aantal uitstekende praktische redenen om voor elektrisch verwarmen te kiezen:

  • Elektrische verwarming werkt snel:
  • Het laat je toe om het verbruik precies te regelen:
  • Dankzij individuele thermostaten wordt de warmte gelijkmatig verdeelt, zoals jij dat wil en nodig hebt.

Wil je graag meer te weten komen over de voordelen van elektrisch verwarmen en hoe ook jij er je voordeel mee kan doen? Vraag snel de gratis gids aan!

Top

aterno