Schoorsteen

Preventie: schoorsteenbrand

Open haard of niet, elk huis kan te maken krijgen met schoorsteenbrand. Hier vindt u enkele praktische tips om zo'n drama te voorkomen.

Wat is schoorsteenbrand?

Stookt u met hout, kolen of stookolie in uw kachel, open haard of centrale verwarming? Dan kan u met schoorsteenbrand te maken krijgen! Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat:

  • een beschadigde of bouwtechnisch foute schouw waardoor de weg naar buiten te nauw is voor rook en vlammen
  • een schoorsteen die niet gereinigd en daardoor verstopt is (gedroogde bladeren, aanslag van roet)
  • vogels die hun nest in de schoorsteen hebben gebouwd met brandbaar materiaal


Hoe vermijd ik schoorsteenbrand?

  • Laat uw schoorsteen elk jaar door een vakman vegen. Afhankelijk van uw brandverzekering kan dit zelfs verplicht zijn. Vraag dus zeker een attest!
  • Stook alleen goed materiaal, nooit afval! Het beste is kurkdroog en onbehandeld hout.
  • Last van dikke, donkere rook? Dan is de verbanding niet goed! Gebruik het juiste materiaal en zorg voor voldoende zuurstoftoevoer in de kamer. De schoorsteen zuigt namelijk lucht aan om de rook af te voeren, maar voor een goede verbranding (en voor uw eigen gezondheid) is voldoende zuurstof nodig.
  • Laat een dakje plaatsen bovenaan uw schoorsteen. Dit is niet alleen goed tegen de regen, maar kan ook helpen om nestende vogels te ontmoedigen.

Advies van de brandweer

Verbrand enkel goed brandbare en droge materialen. Zacht en nat hout is gevaarlijk, o.a. wegens veel roetafzetting in de schoorsteen. Het grootste risico ontstaat wanneer de temperatuur rond de schoorsteen zodanig groot wordt, dat andere zaken beginnen te verbranden. Wanneer een schoorsteen intens gebruikt wordt, plaats dan zeker geen brandbare materialen tegen de schoorsteen en reinig zeker 1 maal per jaar.

Kapt. Pauwels, Brandweer Ronse

Laat de kachel goed "trekken", m.a.w. laat goed doorbranden. Om goed te stoken, zet men de luchttoevoer ver genoeg open. Hierdoor is er een optimale verbranding. Doe je dit niet dan bevat de rook vaak negatieve componenten, waardoor er geen optimale branding gebeurt en de kans op een brand groter wordt. Gebruik liever wat minder hout en stop met stoken enkele uren voor het slapengaan.

Brandweer Zoersel