Elektrische installatie

Preventie: elektrische toestellenElektrische toestellen zijn handig, maar bij fout gebruik ook vaak veroorzakers van brand. Iedereen kent de risico's van wankele friteuses en bedekte verwarmingstoestellen, maar er zijn ook andere gevaren!

Opwarming

Wist u dat bijna alle elektrische apparaten warm worden als u ze gebruikt? Daarom is het van groot belang om voldoende ruimte voor verkoeling te laten – zeker bij inbouwapparatuur. Maar dat is niet alles…

 • Uitdroging
  Een microgolfoven dient enkel voor het bereiden of verwarmen van voedsel of drank. Opwarmen of drogen van andere producten, is een enorm risico! Stel ook altijd de juiste bereidingstijd in, want enkele minuten in plaats van enkele seconden, dat kan brand veroorzaken door pure uitdroging.
 • Pluisjes
  Droogkasten staan met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Dat komt omdat hete lucht en stof een perfecte combinatie zijn voor het ontstaan van brand. Heeft uw droogkast een luchtafvoerslang? Maak die dan ook minstens één keer per jaar stofvrij. Door een verstopte slang kan uw droger oververhit raken en zo kan ook brand ontstaan. Laat een droogkast dus nooit draaien als er niemand thuis, of als je gaat slapen.
 • Stof
  Het is verbazingwekkend hoeveel stof zich kan ophopen in een televisietoestel... Sommige onderdelen van een tv worden heet als het toestel aanstaat. Als het op stand-by staat, blijven die onderdelen warm. De combinatie van een laagje stof en een warmtebron? Daar moet geen tekeningetje bij worden gemaakt!
 • Fornuis
  Voor het slapengaan kijk je best na of de kookvuren en alle elektrische toestellen uit staan

KortsluitingKortsluiting ontstaat wanneer elektrische draden elkaar aanraken als een apparaat of kabel beschadigd is. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm, met brandgevaar tot gevolg.

Bevestig elektriciteitskabels daarom nooit met spijkers of nietjes aan de muur of de grond – daar bestaan speciale clips voor die de draden niet beschadigen.

Trek ook nooit aan de kabel om een stekker van een toestel uit het stopcontact te trekken, want zo maakt u de kabel kapot.

Het opladen van een smartphone, tablet of laptop doet men best met opladers die hiervoor geschikt zijn. Het heeft een reden dat goedkope opladers zo goedkoop zijn.

Meer weten over brandveiligheid? Lees het artikel over wat u moet weten bij aankoop van elektrische toestellen!

Om kortsluiting te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de draden (positieve, negatieve en neutrale bedrading) elkaar niet kunnen raken. Isolatie is hierbij uiterst belangrijk. Het is tevens belangrijk dat stopcontacten goed worden aangesloten. Steek de stekker er steeds goed in en zorg ervoor dat de bedrading niet los zit.

Brandweer Niel