Eerste hulp

Brand: EHBO voor verbranding

Wat te doen bij brandwonden? Koud water of eerst brandwondezalf? Wanneer belt u de hulpdiensten? En wat is dat eigenlijk, een 'derdegraads brandwonde'? >

Over de menselijke huid

Gewond raken door brand, is een pijnlijke zaak. Zeker omdat de huid het grootste een orgaan is dat de mens in oppervlakte bezit. Uw huid vervult ook enkele belangrijke functies:

  • het houdt vocht vast in ons lichaam en beschermt tegen uitdroging
  • het beschermt tegen schadelijke stoffen, vuil en ziekteverwekkers
  • het regelt mee de temperatuur van het lichaam
  • het voert afvalstoffen af

Wat te doen bij verbranding

Raakt dit orgaan verband, hoe weinig ook, dan moet u direct de wond afkoelen. Het beste om een wonde te koelen is daarom lauw, zacht stromend water, en dit gedurende minstens 10 minuten. Langer is beter, maar als grote delen van het lichaam verbrand zijn, kan dan weer onderkoeling optreden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is ijs niet de beste oplossing. Ondanks dat een ijsblokje inderdaad lekker koud is, kan het ook aan de huid plakken en de schade nog groter maken door ijsbrand. Bel in dit geval zeker de hulpdiensten.

Belangrijk is ook om juwelen te verwijderen, omdat bepaalde metalen warmte opslaan. Bent u er zeker van dat de kleding niet aan de huid kleeft, dan kan u ook die zachtjes verwijderen.

Gebruik nooit brandwondenzalf als eerste hulp bij een brandwonde. Samen met de zalf worden namelijk extra bacteriën op de huid gesmeerd. Het verdedigingsmechanisme van de huid werkt niet meer en de wonde zal gemakkelijk infecteren. Bovendien is het moeilijk om een correcte diagnose van de verbrandingsgraad te stellen als er een dikke laag crème op zit.

Eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden

  • Bij een eerstegraads verbranding is de huid nog wel intact, maar rood en pijnlijk zoals bij zonnebrand.
  • Bij een tweedegraads verbranding ontstaan blaren en is de huid rood en pijnlijk, zoals wanneer u per ongeluk een hete ovenschotel beetpakte
  • Bij een derdegraads verbranding is de huid aangetast (bruine, gele, witte of zelfs zwarte plekken). Ook al is dit soort brandwonden altijd ernstig, toch voelt het slachtoffer nauwelijks pijn. Dit komt omdat de zenuwuiteinden in de huid verbrand zijn.

Om de juiste verbrandingsgraad en de gepaste behandeling vast te stellen, raadpleegt u best een arts.