Brandbestrijding

Brand: zelf blussen

Welke brand kan u zelf blussen en welke laat u beter aan de hulpdiensten over? Wat zijn hier de middelen voor? En hoe pakt u dat het beste aan?

Of u zelf een brand kan blussen of beter ineens naar de hulpdiensten belt, hangt in de eerste plaats af van hoe groot de brand is. Twijfelt u of u de vlammen zelf de baas kan? Bel dan onmiddellijk de brandweer. Veel branden lopen uit de hand omdat mensen te lang wachten met professionele hulp in te schakelen. Is het een kleine brand, kijk dan eerst welk materiaal er in brand staat, dit is belangrijk voor het middel om te blussen:

  • A: vaste, niet smeltende vaste stoffen (hout, papier, textiel)
  • B: vloeistof en smeltende vaste stoffen (benzine, diesel, terpentijn, kunststof)
  • C: gas
  • D: metalen
  • E: brand in of aan onder elektrische spanning staande apparatuur
  • F: vetten zoals frituurvet

De letters van deze categorieën staan ook op brandblussers. Met een middel geschikt voor vlammend papier kan u uiteraard geen brand blussen in de friteuse.

Hoe gebruik ik een brandblusser?

Sleep al het andere brandbare materiaal uit de buurt van de vlammen, draai de gaskraan dicht

Zorg ervoor dat u de wind in de rug hebt, anders komen de vlammen naar u toe

Hou twee meter afstand

Richt de blusser op de basis van het vuur, niet op de bovenkant van de vlammen

Blus niet in korte stoten, zo kan de zuurstof telkens weer aan het vuur en flakkert de brand weer op, maar blus alles in 1 keer

Beweeg de blusser traag van links naar rechts, zeker niet wild in het rond! Anders blaast u misschien het papier uit de papiermand de vlammen in…

Hou het spuitstuk vast aan het handvat. Sommige blussers worden namelijk ijskoud aan de spuitmond

Besef dat u niet lang kan blussen met een blusser. Een poederblusser van 1kg (zoals die in uw auto) gaat bijvoorbeeld maar 15 seconden mee

Let op met brandend frituurvet

Gebruik nooit water om een brand in uw friteuse te blussen, dat maakt een steekvlam! Gebruik wel een vuurdeken of een vochtige dweil die u over de vlammen legt. Niet gooien, dan kunnen de vlammen overslaan. Vergeet ook niet om uw handen te beschermen met het deken of de dweil.

Let op met schoorsteenbrand

Doof het vuur in uw haard met zand, nooit met water. Dat kan voor barsten in de schoorsteen zorgen, of zelfs voor een ontploffing! Eén liter water verandert namelijk in enkele seconden in 1700 liter stoom. Sluit ook meteen de schoorsteenklep en de luchttoevoer af. Ventileer dan pas de ruimte, ook als het buiten vriest, of verlaat het vertrek als er te veel rook is en bel de hulpdiensten.

Meer weten over brandwonden? Lees dan zeker het artikel over EHBO bij brand!