Brand voorkomenin samenwerking met de Vlaamse brandweer- en preventiediensten

Preventie: algemeen

Brandveiligheid in huis begint bij uzelf. Er zijn namelijk een aantal preventiemaatregelen die u zelf kan nemen zonder dat het u een cent hoeft te kosten! Hier vindt u een overzicht van gratis tips voor de drie kamers in huis waar u het meest actief bent.

Woonkamer

De woonkamer is de plek waar het vooral gezellig moet zijn. Om een beetje sfeer te maken, worden er vaak kaarsen of theelichtjes aangestoken. Laat ze nooit onbewaakt achter als ze nog niet gedoofd zijn! Steek ze ook in speciale, brandbestendige kaarshouders. Die zijn niet alleen modieus en kleurig, maar als het plots tocht in de kamer, kan de kaarsvlam niet op het tafelkleed of de gordijnen overslaan.

Ook een open haard is een sfeerschepper. Om te voorkomen dat de gezellige vlammen overslaan en uw hele huis verteren, laat u best de schoorsteen elk jaar grondig vegen door een professionele schoorsteenveger. Gebruik ook proper hout om het vuur gaande te houden en steek de lucifers goed weg (nieuwsgierige kinderhandjes spelen graag met vuur).

Rookt u in huis? Laat dan nooit een brandende sigaret achter. Doof elke sigaret goed voor u ze weggooit en laat ook uw aansteker niet slingeren. Installeer voor de zekerheid ook één of meerdere rookmelders.

KeukenLekker koken, het is een absolute must! Gepassioneerde amateurkoks beschikken vaak over een arsenaal aan machines om de ene lekkernij na de andere op tafel te kunnen toveren. Maar let op! Sluit nooit te veel apparaten aan op dezelfde stekkerdoos. Leg verlengsnoeren ook niet onder een tapijt of tegen warme apparaten.

Potten en pannen laat u ook nooit onbewaakt op het vuur staan. De kans dat u vergeet dat u een eitje aan het koken was terwijl u de laatste ontwikkelingen van uw favoriete serie probeert te volgen, is groot! Vergeet ook nooit om de kookplaat uit te zetten als u klaar bent.

Hebt u microgolfoven? Gebruik dan alleen microgolfbestendige materialen en maak het apparaat regelmatig schoon. Ververs ook regelmatig het frietvet om te voorkomen dat overgebleven brokjes of stukjes vlam kunnen vatten. Slaat de vlam in de friteuse? Gooi dan nooit water in het vet, dat creëert een reusachtige steekvlam!

Maak ook regelmatig de vetfilter van de dampkap schoon. Flambeer niet onder de dampkap, want zo kan uw filter vlam vatten. Staat er iets in brand op uw fornuis? Zet de dampkap dan meteen uit!

Badkamer

Zet u de verwarming aan omdat het te koud is in de badkamer als u uit uw lekker warme douche komt? Hang dan geen kleding op de kachel of de radiator, ook geen natte handdoeken om te drogen. Misschien wist u dit niet, maar het is zelfs ongezond om een kleding of handdoeken te drogen in de buurt of op een radiator. Zorg ook zeker voor voldoende ventilatie bij de ketel van de centrale verwarming en hou de staat van de gas- en elektraleidingen in de gaten.

Meer weten over preventie

Advies van de brandweer

We raden aan elke woning (dus ook studentenhuizen) uit te rusten met rookdetectie. Het is zelfs aan te raden om die installatie maandelijks te testen.

Verder is het bij wet verplicht om de elektrische installatie elke 25 jaar te laten keuren, of telkens wanneer er iets veranderd zoals bijvoorbeeld nieuwe tuinverlichting.

De meeste schouwbranden zijn een resultaat van ‘verkeerd branden’. Het is belangrijk minder hout te gebruiken en uiteraard goed door te stoken.

Brandweer Essen