Hoeveel radiatoren heb ik nodig? Bereken het benodigde vermogen voor elke radiator en elke ruimte!

Om uw woning met radiatoren uit te rusten, moet u het vermogen van de verwarming berekenen. Dat betekent het aantal radiatoren en de wattage.

Bereken eerst het volume van de te verwarmen ruimtes. Dit aantal kubieke meters berekent u door de oppervlakte van de kamer te berekenen en te vermenigvuldigen met de hoogte. Tot slot houdt u rekening met de gemiddelde temperatuur die de kamer moet hebben. Een badkamer heeft nood aan 23°, in een hal volstaat 18°.

Voorbeeldberekening

Neem nu bijvoorbeeld een leefruimte van 7,5 meter x 4 meter = 30 vierkante meter. De hoogte van de kamer is 2,6 meter. Het aantal kubieke meters is dus 78m³.

Om een temperatuur van 22 graden te bereiken, heeft u een capaciteit van 85W/m³ nodig. Voor dit voorbeeld wil dat dus zeggen:

85kw/m³ x 78m³ = 6630KW

Het totale vermogen dat nodig is om deze ruimte tot 22 graden te verwarmen is 6630KW.

Andere factoren om rekening mee te houden

  • Gaat het om een kamer die slecht geïsoleerd is, dan moet de capaciteit verhoogd worden met 15%.
  • Een goed geïsoleerde woning kan met een lager vermogen volstaan. Zo kunt u het vermogen met 10% verminderen.
  • Ook de oriëntatie van de woning en het aantal ramen kunnen invloed hebben op de capaciteit.

Hoeveel radiatoren nodig?

Het berekende vermogen moet vertaald worden in een aantal radiatoren van een bepaald type. Zo bestaan er radiatoren met één of meerdere platen en met of zonder convectielamellen. In grote ruimtes is het aan te raden om meerdere radiatoren te plaatsen in plaats van één grote, om zo de warmtespreiding te garanderen.

 

Wilt u het vermogen voor uw verwarming juist berekend? Een vakman van Aterno komt graag langs om een thermische analyse uit te voeren.